Vo farskom kultúrnom dome sa konala rómska liturgia

18.11.2007 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou 18. novembra (TASR) - Povzbudiť ľudí vo viere a privádzať ich k Bohu bolo cieľom prvej rómskej liturgie, ktorá sa dnes konala vo farskom kultúrnom dome vo Vranove nad Topľou.
Zámerom Rómskeho pastoračného centra v Čičave, ktoré akciu pripravilo, bolo pritiahnuť na liturgiu nielen Rómov z Čičavy a Vranova, ale aj mládež či dospelých zo širšieho okolia.
"Nielen pre Rómov pripravujeme množstvo liturgických akcií, ale aj divadelné vystúpenia, ponúkame rómske piesne a podobne. Našou snahou je preniesť rómske liturgie z Čičavy a Vyšného Žipova aj do iných miest a obcí, " uviedol pre TASR gréckokatolícky kňaz poverený pastoráciou Rómov Martin Mekel. Dodal, že Rómske pastoračné centrum funguje v rodinnom dome v Čičave už dva roky. "Týždenne máme aj 20 stretnutí s Rómami a musím priznať, že záujem o ne je veľký, " doplnil Mekel.
Okrem kňaza sa pastorácii venujú aj jeho traja pomocníci - dvaja vysokoškoláci a jeden stredoškolák, ktorým poskytli ubytovanie v spomínanom centre. Spoločne pomáhajú hlavne obyvateľom starej rómskej osady. K dispozícii sú však všetkým Čičavčanom. V obci žije zhruba 960 obyvateľov, z ktorých 55 percent je rómskeho pôvodu.
 

Vyberte región